Wamberg

Na het verlaten van het staton komt de wandeling al snel bij de zandverstuiving in Rosmalen tussen de A59 en de wijk Sparrenburg. Voor een deel is het een oud landschap, het bergachtige gebied – een oude vuilnishoop – dateert van recentere datum. Na de zandverstuiving verlaten we Rosmalen en komen via landelijke weggetjes al vrij snel bij de Wamberg, een landgoed van 155 ha met een kasteel uit 1620, Huis De Wamberg. Het gebied was vroeger ongetwijfeld erg modderig, het woord ‘wam’ is namelijk volgens de overlevering afgeleid van het woord ‘wamen’, dat verwijst naar opwellende modder.

Vervolgens komen we bij het Maximakanaal, het nieuwe kanaal dat bedoeld is om de binnenvaartschepen, die voorheen via het Zuid-Willemskanaal door ’s Hertogenbosch voeren, om te leiden. Het negen kilometer lange Maximakanaal loopt van de Maas naar de Zuid-Willemsvaart bij Den Dungen.

Na het passeren van de oude Zuid-Willemsvaart voert de route over de fraaie Poeldonksedijk, waar nog enkele zogeheten ‘wielen’ te zien zijn. Na het passeren van de Bosschebaan- komen we bij het landgoed Haanwijk. Al slingerend door de schitterende Bossche Broek voert de wandeltocht naar het centrum van ‘s-Hertogenbosch.

Veel plezier!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *