Bossche buitenbeelden

Beelden in de publieke ruimte

Vier wandelroutes in en om het centrum van ’s-Hertogenbosch.
Twee fietsroutes in de Maaspoort en Rosmalen.

Wandelen en fietsen langs de kunstwerken van ’s-Hertogenbosch

Er is veel te zien in het publieke domein van de stad. Dat varieert van beelden, herdenkingsmonumenten, graffiti, poëzie, versjes/spreuken, Oeteldonkse carnavalsgekkigheid en informatietegels. Als inwoner van de stad kom je er dagelijks langs, als bezoeker incidenteel. Desondanks neem je de beelden waar, maar ook weer niet. Soms fungeren ze als een baken; daar waar je links of rechts af moet slaan. Met sommige beelden heb je een band. Je vindt ze mooi of juist spuuglelijk. Maar ze horen bij de stad, bij Rosmalen of bij de Maaspoort.

Wie zich afvraagt wie de maker van een kunstwerk is of wat de herkomst is, komt echter bedrogen uit. De meest beelden zijn anoniem, er staat geen informatie bij.
Deze gids wil een overzicht geven van wat er zoal in het straatbeeld aan kunst te zien is, zonder daarin compleet te zijn. We hopen met deze gids een antwoord te geven op vragen als: Wie heeft het gemaakt? Wat is de titel? Wat stelt het voor? Waarom staat het hier en hoe lang? We hebben ons best gedaan maar in een enkel geval is dat niet gelukt.

Wellicht is de gids een bijdrage aan een hernieuwde frisse blik op het stedelijk cultuurgoed van ’s-Hertogenbosch.

Veel wandel- fiets- en leesplezier,

De Paadjesmakers

Naar de bestelpagina.