Fietsgids Linie 1629

50 km • vertrek en aankomst: Fort Isabella (of NS ’s-Hertogenbosch)
Forten • Schanzen • Dijken • Vestingwerken

64 pagina’s 12,5 x 21 cm, meer dan 100 afbeeldingen

Op de fiets langs de linie van 1629

Ga mee op een prachtige fietstocht op anderhalve meter hoogte, over de vele dijken. Fiets door het weidse, moerassige polderland om ’s-Hertogenbosch dat majestueus oprijst als een vloot schepen in het omringende water. Dit is een adembenemend schouwspel tijdens de route van ongeveer 50 kilometer. Met een beetje fantasie is het in deze gids beschreven beeld van de belegerde stad in gedachten op te roepen. Fietsend door het Bossche Broek, langs Haanwijk en de Jufferschans.

’s-Hertogenbosch is een vesting die in zijn tijd als onoverwinnelijk geldt. de stad weet zich omringd met water als de nood zich voordoet. Daarom heet hij ook wel de Moerasdraak. In 1629 lukt het Frederik Hendrik om ’s-Hertogenbosch te overwinnen. Daarvoor legt hij in een half jaar tijd met dertigduizend manschappen een Linie van 50 kilometer aan om de stad. Zo lukt het hem de stad op 14 september 1629 op de Spanjaarden te veroveren. Het maakt hem op slag berucht bij alle vorsten en volkeren in Europa.
Deze Linie is het uitgangspunt van een verrassende fietstocht om en verbindt als een lint de bijzondere en gevarieerde natuur rond de stad. Een stad met een historisch hart, met gezellige winkelstraten, restaurants, cafés en terrasjes. Met vaartochten over de Binnendieze, met vestingwerken en de prachtige Sint-Janskathedraal. Deze historische fietsroute loopt door het gevarieerde landschap van rivieren, beken, zandgronden, heide, veen, overstromingsvlakten en kwelzones. En is rijk aan hoeven en kampen, linies, kastelen, forten, kloosters, molens, schansen en kwartieren. De geschiedenis komt weer tot leven.

Wie elders in Nederland langs linies wil lopen raden wij de wandelgids aan van uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig, ‘Lopen langs linies’.

De Paadjesmakers geven ook de Wandelgids Linie 1629 uit. Beide zijn te bestellen via de bestelpagina.