Wandelgids Linie 1629

52 km • vertrek en aankomst: Bastion Vught of naar eigen inzicht
Forten • Schanzen • Dijken • Vestingwerken

72 pagina’s 12,5 x 21 cm, meer dan 100 afbeeldingen
Onderaan deze pagina kunt u de 
gpx van de 4 etappes downloaden

Wandelen langs de linie van 1629

Ga mee op een prachtige wandeltocht over de vele dijken door het weidse, soms ondergelopen polderland om ’s-Hertogenbosch majestueus te zien oprijzen als een vloot schepen in het omringende water. Dit is een adembenemend schouwspel tijdens de route van ongeveer 50 kilometer. Met een beetje fantasie is het in dit boekje beschreven beeld van de belegerde stad zo in gedachten te roepen, lopend door het Bossche Broek, langs Haanwijk of de Jufferschans. ’s-Hertogenbosch is een vestingstad die in die tijd als onoverwinnelijk geldt. En als de nood groot is, omringd wordt door water en daarom ook wel de Moerasdraak heet.

In 1629 lukt het Frederik Hendrik om ’s-Hertogenbosch te overwinnen. Daarvoor legt hij in een half jaar tijd met dertigduizend manschappen een Linie van zo’n 50 kilometer aan om de stad. Zo lukt het hem de stad op 14 september 1629 op de Spanjaarden te veroveren. Het maakt hem op slag berucht bij alle vorsten en volkeren in Europa. Deze Linie is het uitgangspunt van een verrassende wandeltocht om en door ’s-Hertogenbosch en verbindt als een lint de bijzondere en gevarieerde natuur rond de stad, die veel groen binnen haar grenzen heeft. Een stad met een historisch hart, met gezellige winkelstraten, restaurants, cafés en terrasjes, met vaartochten over de Binnendieze, met vestingwerken en de prachtige Sint-Janskathedraal. Deze historische route loopt door het gevarieerde landschap van rivieren, beken, zandgronden, heide, veen, overstromingsvlakten en kwelzones. En is rijk aan hoeven en kampen, linies, kastelen, forten, kloosters, molens, schansen en kwartieren. De geschiedenis komt weer tot leven.

Wie elders in Nederland langs linies wil lopen raden wij de wandelgids aan van uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig, ‘Lopen langs linies’.

De Paadjesmakers geven ook de Fietsgids Linie 1629 uit. Beide zijn te bestellen via de bestelpagina.