Sablou – Frankrijk – Perigor Noir

Een terugblik
Met de Stichting Vrienden van Sablou heb ik, als een van de twee Paadjesmakers, in 2021 vier wandelweken georganiseerd in de Dordogne. De andere Paadjesmaker, Maarten, is op eigen gelegenheid in het najaar op Sablou geweest. Met zijn partner Titi heeft hij enkele routes gelopen. Ook zij zijn van het geheel onder de indruk.
In alle bescheidenheid, het zijn stuk voor stuk mooie weken geweest. We hebben met z’n allen veel plezier gehad tijdens en na het wandelen. 2021 hebben we afgesloten met een kampvuur en een vrijwillige! sprong in het zwembad. Ik heb in mijn warme jas de foto’s gemaakt, iemand moest dat toch doen!

Iets organiseren doe je nooit in je eentje. Dus veel dank aan deelnemer Ruster die in de achterhoede een GPS cursus heeft gegeven, aan deelneemster Marijke die ons alles verteld heeft over wat er groeit en bloeit en aan de vrijwilligers die ons onderweg verrast hebben met warme chocolademelk, glühwein en oliebollen. Dank ook aan hen die ons vervoerd hebben van en naar het start/eindpunt en dank voor de verzorging van het ontbijt/lunch en avondeten.

Wandelen in 2022
Het landschap in de Dordogne is heuvelachtig en dat betekent niet alleen stijgen en afdalen maar ook genieten van de vergezichten. De wandelingen zijn gevarieerd en afwisselend in lengte. We wandelen op het terrein van Sablou en in de directe omgeving met korte bezoekjes aan bijzondere plaatsen als Fanlac, Saint-Leon-sur-Vézère en St-Amand-de-Coly. In 2022 hoort hier ook Terrasson-Lavilledieu bij.
Op de site www.sablou.nl komen alle GPS wandelingen te staan. In de Dordogne kun je bijzonder fraai wandelen, dus het lijstje is voorlopig nog niet af.

We gaan door!
Zaterdag 17 september tot zaterdag 24 september
Kerst: woensdag 21 tot woensdag 28
Oud & Nieuw: woensdag 28 december tot woensdag 4 januari 2023

De maximale groepsgrootte is 14 personen. Heb je interesse? Vul snel het aanmeldingsformulier in dat te vinden is op www.sablou.nl 

Tot slot
Nu wil ik graag deze nieuwsbrief afsluiten met één alleszeggende foto. Het probleem is dat er honderden gemaakt zijn en dat ik niet kan kiezen. Om een indruk te geven, ik zie veel tevreden gezichten van deelnemers op een terras in de zon of in het gras met een lunchpakketje. ‘Wil er iemand nog een dropje?’ hoor ik mezelf vragen. Er is veel gelachen in en om het zwembad. Zelfs na een koude duik in de nieuwjaarsnacht! Er zijn verstilde opnames van de prachtige natuur, van oude gebouwen en van deelnemers die ergens op het terrein rustig een boekje zitten te lezen. Dan zijn er nog de foto’s van typisch Franse huizen met gekleurde deuren en luiken en de hond op het terrein van een boer die gelukkig niet ‘mechant’ blijkt te zijn. Tja..... kies maar!

Vanwege de enthousiaste reacties, organiseren wij nu ook met de feestdagen twee wandelweken.

Met een kleine groep (tot 10 personen) maken we wandelingen van 3-5 uur in de directe, heuvelachtige, omgeving. Dit is afhankelijk van ieders mogelijkheden, maar minimaal 5 km.
De wandelingen zijn onder begeleiding,  maar als je liever op eigen gelegenheid op pad gaat, dan staat dat je natuurlijk vrij.

Programma
Op de dag van aankomst is er ’s avonds een gezamenlijke maaltijd. De dag daarna is om ‘te landen’, kennis te maken met elkaar en met het landgoed en haar bewoners. Vervolgens gaan we elke dag wandelen in de omgeving van Sablou.
Bij het avondeten bespreken we telkens de wandeling van de volgende dag.
Op de vertrekdag is er eerst nog ontbijt. Uiterlijk om 11 uur nemen we afscheid, van Sablou en van elkaar.

Natuurlijk zal er ook aandacht zijn voor de feestdagen.

Kosten voor verblijf
Deze zijn in de winter mede afhankelijk van de wensen, richtprijzen:
- op een tweepersoonskamer € 425,- per persoon
- op een eenpersoonskamer € 525,-
- met eigen caravan/camper € 365,- per persoon.

Dit is inclusief alle maaltijden (ontbijt, lunch/lunchpakket en diner), koffie en thee.
In de Orangerie, Torenhuis of Le Piano (afhankelijk van het weer) staat een houtkachel en barretje met frisdrank, bier, wijn en snacks

Corona
Indien reizen door overheidsmaatregelen niet mogelijk is, dan ontvang je je geld 100% terug.
Uiteraard zijn op het terrein de nodige anti-corona maatregelen genomen.

Eerder komen, langer blijven? 
Sablou maakt graag een voorstel op maat. Er zijn (bijna) altijd passende mogelijkheden.

Hoe er te komen?
Eigen vervoer: vanuit Eindhoven is het ongeveer 900 kilometer. Meerijden met een andere deelnemer kan door ons gecoördineerd worden. Vanwege Corona liever niet met het openbaar vervoer.

Iets over de plek
Domaine du Sablou is een statig landhuis met bijgebouwen, gîtes, oude wijnkelder van de Rothschild’s en een beeldschone kapel. Er is een meditatiezaal, muziekruimte en voor wie wil schilderen zijn er ezels.
Het geheel is omringd door een park met eeuwenoude bomen en uitzicht over een mooi dal naar het middeleeuwse plaatsje Fanlac. Alleen al op Sablou zelf kun je een lange wandeling maken, want het terrein is 85 hectare groot. Domaine du Sablou ligt vlakbij het gezellige stadje Montignac aan de Vézère en de wereldberoemde grotten van Lascaux.
Wie niet van wandelen houdt of niet dagelijks mee wil gaan, kan in de buurt de grotten van Lascaux bezoeken of de sfeervolle stadjes Sarlat la CanédaLa Roque-Gageac  en les Eyzies . Verder zijn er vele burchten, kastelen en typisch Franse (Kerst-)markten.

Mijn ervaring:
Domaine du Sablou is een unieke plek. De luxe zit hem vooral in de oorverdovende stilte, uitgebreide natuur en de kunst aan de muren.

Voor meer informatie zie www.sablou.nl
Voor vragen of overleg, mail Annette op domaine@sablou.fr telefoon +316 1067 5766

N.B. De Nederlandse Stichting Vrienden van Sablou heeft een project DOE MEE voor mensen die mee willen werken.


Au revoir en tot ziens,
Paadjesmaker Marie José