Wamberg

20 km • vertrek: NS-Rosmalen • aankomst: NS ’s-Hertogenbosch

Wamberg • Maximakanaal • Poeldonksedijk • Haanwijk • Bossche Broek

Na het verlaten van het station komt de wandeling al snel bij de zandverstuiving in Rosmalen tussen de A59 en de wijk Sparrenburg. Voor een deel is het een oud landschap, het bergachtige gebied - een oude vuilnishoop - dateert van recentere datum. Na de zandverstuiving verlaten we Rosmalen en komen via landelijke weggetjes al vrij snel bij de Wamberg, een landgoed van 155 ha met een kasteel uit 1620, Huis De Wamberg. Het gebied was vroeger ongetwijfeld erg modderig, het woord ‘wam’ is namelijk volgens de overlevering afgeleid van het woord ‘wamen’, dat verwijst naar opwellende modder. Vervolgens komen we bij het Maximakanaal, het nieuwe kanaal dat bedoeld is om de binnenvaartschepen, die voorheen via het Zuid-Willemskanaal door ’s Hertogenbosch voeren, om te leiden. Het negen kilometer lange Maximakanaal loopt van de Maas naar de Zuid-Willemsvaart bij Den Dungen. Na het passeren van de oude Zuid-Willemsvaart voert de route over de fraaie Poeldonksedijk, waar nog enkele zogeheten ‘wielen’ te zien zijn. Na het passeren van de Bosschebaan- komen we bij het landgoed Haanwijk. Al slingerend door de schitterende Bossche Broek voert de wandeltocht naar het centrum van ‘s-Hertogenbosch.

Nieuw: ommetje bij Wamberg route
Op pagina 7: WEG, bij 4 : “Aan het einde van deze weg ligt een verkeersknooppunt met aan de overkant van de weg een (eet)café en cafetaria.”
Ook weg, pagina 7 bij 5, eerste zin: Neem de weg naar rechts voor het café langs.
Hiervoor komt bij 4 in de plaats (na “maar wij gaan naar rechts, en even verderop naar links over de asfaltweg”): Na de boerderij [op de Oude Bossche Baan 1] schuin naar rechts dijk op. Bij stenen trap rechts dijk af, over bruggetje van boomstammen. Rechtdoor pad tussen rij bomen. We passeren nog een brug met boomstammen, dan links langs het water, tot bij de verkeersweg [Beusingsedijk]. Oversteken en dan rechts het fietspad op..